Välkommen till din digitala portal för klättring!

Hej och välkommen till din digitala portal för klättring! Målet är att upplysa dig som vill klättra, du som klättrar och du som har klättrat om olika företeelser inom klättringen.

Vår historia inom klättringen

Det är viktigt att ha koll på vår evolution och förmåga att klättra som människor. Vi delar klättringsförmågan med många andra djur, inte minst insekter och gnagare samt förstås apor.

Faror med klättring

Klättring är en inte helt ofarlig aktivitet och sport som ska utföras med relevant säkerhetsutrustning. Dödsfall har skett och kommer troligtvis fortsätta att hända, men det gäller att vara förståndig och inte minst föregå med gott exempel. Har du säkerhetsutrustning så kommer det att ge ringar på vattnet för andras del. Man ska aldrig kompromissa med säkerheten och inte köpa sliten och utnött utrustning. Köp hellre dyr säkerhetsutrustning än att betala för en dyr livförsäkring!

Klättring för barn och unga

Klättring är en utmärkt sport för barn och unga att hålla på med under gynnsamma förutsättningar. På så sätt lär de känna sig själva och inser kroppens begränsningar. Det är även nyttigt för hjärnan att klättra eftersom så många hjärncentra aktiveras av klättring. Det limbiska systemet och balansen är speciellt aktivt.

Sportklättring

Vi nämner sportklättring som kommer att bli en OS-gren under OS i Tokyo, Japan 2020. Vi berör såväl för- som nackdelar med att sporten blir en OS-gren.

Spel om klättring

Det förekommer spel om pengar för klättringen, något som delas med andra sporter. Troligtvis kommer det bli ännu vanligare i framtiden då OS 2020 markerar starten för klättring i olympiaderna.

Klättring i Västervik och Gotland

I Sydsverige finns den lilla kuststaden Västervik och ön Gotland tillgängliga för såväl hobbyklättrare som elitsatsande individer. Västervik är känt för sin omväxlande miljö med många klippor och stenar lämpliga för klättring. På Gotland finns ett stort klätterträd för barn och unga att öva sin klättring på.

Med det sagt önskar vi välkomna till hemsidan!