Klättring i lag

Klättring är ju en typisk individuell sport såsom friidrott eller golf. Endast utövaren själv kan styra sina prestationer. Det kan dock gå att klättra i lag.

Klättringens historia

Vi människor har klättrat genom hela vår existens som kan härleda till urminnes apor. Vi slutade inte klättra bara för att vi gick upprätt och inte på fyra lemmar. Om man kollar på våra händer och fötter är de anpassade för att gripa tag om grenar och stenar för att klättra. I många ociviliserade stammar är klättringen en livsnödvändig aktivitet. Då inga moderna stegar eller liftar finns tillgängliga i exempelvis djungeln krävs konventionella metoder. Visserligen kan dessa stammar ha tillverkat rep som de använder för att ta sig upp. Genom att binda repet omkring trädstammen tar man sig lättare uppför den om man inte sliter sönder repet, det vill säga.

Klättringen i nutid

Idag klättrar man främst civiliserade samhällen för nöjets och träningens skull. I crossfit och gymnastik är det vanligt att klättra uppför rep som är fästa i taket. På så sätt tränas styrka, flexibilitet, smidighet och balans.

Självklart tränar man utpräglad klättring också, på såväl klätterväggar som ute i naturen (främst på stenar och klippor med mera). Klättringen kommer bli allt mer uppmärksammad, speciellt inför och under kommande olympiska spelen sommaren 2020 i Tokyo, som är huvudstaden i Japan. Här kommer säkert talanger och stjärnor uppmärksammas i media, kanske rentav svenska profiler.

Klättringen i framtiden

Man forskar mycket på robotar för exempelvis militär bruk som kan klättra för egen maskin. Idag finns robotar inom militären som kan lyfta och transportera saker långväga utan att tröttas ut. Den mänskliga kapaciteten är helt beroende av resurser såsom mat, vatten och sömn. En robot kräver ingetdera, utan endast underhåll med jämna intervall. Om den går på batteri behöver den givetvis laddas också. Vi använder oss idag av liftar och stegar för att klättra, det är troligt att utvecklingen kommer gå framåt även här.