Klättring för små barn

För det lekfulla, livliga och energiska barnet finns klättring på ön Gotland som är samlad kring ett stort klätterträd. Gotland ligger en båttur från Stockholm, Oskarshamn och Västervik (varav den sistnämnda orten endast har reguljär båttrafik från och till Gotland under sommarhalvåret).

Varför ska man låta barn få klättra?

Barn är människor som växer. Deras skelett behöver belastas för att stärkas normalt. Klättring är även bra för muskler och leder om man klättrar på ett bra sätt. Den gamla myten om att barn inte ska träna (speciellt styrketräning) är felaktig och har motbevisats i flera vetenskapliga studier. Klättring är alla gånger bättre än timtals stillasittande bakom en skärm eller mobiler.

Att klättra är en naturlig sak som människan gjort sedan början av vår existens. Barn lär sig mer om sina kroppar genom att klättra, vad de tål och deras begränsningar. Att frånta barnet den möjligheten att upptäcka sig själva via klättring är både för dig själv och dem att göra en björntjänst som ingen vinner något på. Man måste dock ha uppsikt över barnet så att det inte slår sig illa vid fall mot marken. Lägg gärna ut en mjuk matta nedanför klättringsobjektet. För att göra en liknelse så hade du väl inte lämnat ditt barn obevakat i vatten om denne inte kunnat simma ordentligt? Samma princip bör tillämpas för klättring.

Stimulans av hjärnan och själen

Barns kroppar (muskler och skelett) är inte de enda kroppsdelarna som behöver stimulans för att utvecklas. Även deras hjärnor behöver utsättas för nya prövningar för att kunna skapa nya kopplingar. Klättring är utmärkt hjärngympa eftersom att man måste dels ha full kontroll över sina rörelser (för att inte ramla) och dels för att hitta den optimala vägen uppåt. Även vuxnas hjärnor mår bra av klättring, inte minst individer mellan 18-25 år. Hjärnan är inte fullmogen förrän vid 25-strecket visar forskning. Hjärnan förblir dock plastisk livet ut och man lär sig alltså saker hela tiden.