Klättra i Västervik

Västervik är en skärgårdsstad i sydöstra Småland. Här vallfärdar klättringsfantaster för att klättra året om, men främst under sommarhalvåret. Västervik är en pärla i klättringssammanhang och har många lokala ställen att klättra på.

Västervik Climbing

Västervik har en klättringsförening samt en klätterlokal för klubbens medlemmar. Ibland anordnas regionala och nationella klättringstävlingar i Västervik, då främst inom grenen bouldering.

Vad är det som lockar med klättring i Västervik?

Utbudet av klippor som är lämpliga att klättra på är stort. Klimatet och därmed förutsättningarna är gynnsamma för klättrare, speciellt på sommaren. Många tyskar passar på att åka till Västervik och bo på Lysingsbadets camping, eller på Gränso Slottshotell. Stadshotellet och Hotell Fängelset är traditionella hotell mitt inne i stan och har många gästnätter om året. Man kan även få möjlighet att träffa andra klättrare för att utbyta erfarenheter och tips, något som kan vara extra bra för en nybörjare inom sporten. Närheten till havet är en annan sak som spelar in, det är häftigt att uppleva och höra vågorna skvalpa mot strandkanten när du klättrar. Det ger en känsla av frihet och äventyrlighet som är oslagbar. Gillar du dessutom att åka båt eller att paddla kanot/kajak är dessa möjligheter bara ett stenkast från din klättring.

Nackdelar med klättring i Västervik

Västervik ligger ganska isolerat i sydöstra Sverige, med 11 mil till Linköping och 14 mil till Kalmar. Det tar således lång tid att åka bil till Västervik på den stundtals undermåliga vägen E22. Kommunikationerna är inte de bästa heller eftersom tåg från Västervik bara går till Linköping, vilket tar 1 timme och 40 minuter. Vill du åka buss tar resan från Stockholm minst 3 och en halv timme samt från Kalmar 2 och en halv timme. Räkna därför med att spendera några nätter i Västervik om du ska kunna klättra i lugnt tempo. Man får också räkna med en hel del blåst då det trots allt är en kuststad vi pratar om.